Translate

27 Eylül 2012 Perşembe

GÖBETE

Ee baba tarfının yemegini yapıpta anne tarafından yemek yapmamak olmaz dimi. Annemler Tatar, tatarların malum börekleri meshurdur. Birsürü cesit lezzetlimi lezzetli börekleri var. Benimde sevdigim böreklerinden biri olan,tarifini annemden defalarca almıs oldugum ama bu zamana kadar bir türlü deneme fırsatı bulamadıgım (malum bunda annemde ve anneannemde yemis olmamızın büyük katkısı var) ve sonunda canımın cok cekmesiyle, ilk defa deneyipte, esimle beraber cooook begenerek yedigimiz Göbetenin tarifini paylasacagım. Hamur mayalamayı becerebiliyorsanız bu böregin yapımı size o kadar kolay gelecektir.
*Ben ufak tepside 2 kisilik yapıyorum. Resimlerde yayınladıgım böregim (2 kap un ile yapılmıstı) cıtır oldu, orjinal halinde börek yumusak oluyor. Bir dahakine asagıda verdigim ölcü ile (3 kap un ile) hamurunu yapacagım. Gerci cıtır olması esimin daha cok hosuna gitti o da ayrı konu...

Malzemeler:
Hamuru Icin:
3 Bardak Un (200 ml bardak ölcüsü)
1/3 Yas Maya
1 Tatlı Kasıgı Toz Seker
1 Tatlı Kasıgı Tuz
Aldıgı Kadar Su

Ic Harcı Icin:
1 Adet Kuru Sogan
2 Adet Patates
100 gr. Kıyma
2 Yemek Kasıgı Sıvıyag
1 Yemek Kasıgı Salca
Tuz,Karabiber
1 Cay Bardagı Su

Yapılısı: Öncelikle hamurumuzu hazırlıyoruz. Bunun icin unumuzu ve tuzu kabımıza koyup, ortasını havuz seklinde acarak ılık suda erittigimiz mayayı ilave ediyoruz. Söyle bir karıstırarak aldıgı kadar su ile yoguruyoruz. (ele yapısacak bir hamur olacak) Hamurumuzun mayasının gelmesi icin agzı kapalı olacak sekilde bir kenarda yarım saat dinlendiriyoruz.
Bu arada kıymamızı tavaya alarak önce suyunu salıp cekmesini  saglıyoruz. Tüm suyunu cektikten sonra yag ve yemeklik küp seklinde dogradıgımız soganımızı ilave edip biraz kavuruyoruz. Ardından ufak ufak ve cok ince olmayacak sekilde dogradıgımız patateslerimizi ilave ediyoruz. Biraz daha kavurup salca ve baharatları ile biraz daha kavuruyoruz. Suyumuzu ekleyip kısık ateste patateslerin biraz yumusamasını saglıyoruz (patatesler cok pismemeli, fırındada yumusayacak). Harcımızın altını kapatıp biraz sogumasını bekliyoruz.
Artık hamurumuzun mayası gelmistir. Hamurumuzu 2 esit parcaya bölerek, ilk parcayı hafif unladıgımız tezgahta icine un almadan merdane yardımı ile tepsi ebadında inceltiyoruz. Sıvıyag ile tabanın ve yanlarını iyice yaglamıs oldugumuz tepsiye hamurumuzu yayıp, kenarlardan biraz yükseltiyoruz (bu hamurumuz üst kat hamur ile kavusmalı) Hamurun üzerine harcımızı yayıyoruz.
Diger hamurumuzada aynı islemi uygulayıp, harcın üzerine kapatıyoruz. Alt kat hamur ile bibirine cimcikleye cimcikleye =)  yapıstırıyoruz. Üzerine sıvıyagı iyice sürüp 200 derece fırında alt-üst iyice kızarana kadar pisiriyoruz.
Biz bunu cay saatinde degil, aksam yemegi olarak yanında (mevsimlerden yazsa karpuz / ayran, kıssa hosaf / komposto / ayranla) yiyoruz. Ayrıca böreginiz arttıgında sabah kahvaltısında ısıtmadan soguk olarak bile tüketmek cok güzel oluyor..
Bilmeyenler icin degisik bir tarif, deneyin asla pisman olmazsınız..
*Annecigim; bu dilim benden sana gelsin. Senin kadar muhtesem yapamam tabii ama bak bakalım basarılı olabilmismiyim ?  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...