Translate

1 Ekim 2014 Çarşamba

GRANOLA

Bilmeyenler ; nedir bu Granola dediginizi duyar gibiyim.. Özellikle Starbucks müdavimleri iyi bilir ki, kasanın yanında atıstırmalık gofret gibi sık bir sekilde durur kendisi. Ayrıca Türkiye'de büyük marketlerin reyonlarında da yer alır. Tahıl, kuru meyve ve kuru yemislerin biraraya gelmesiyle hazırlanan bir cesit kahvaltılık müsli Granola. Kahvaltıda ve ara ögünlerde rahatlıkla tüketebileceginiz (asırıya kacmamak kaydıyla) bir yiyecek. Icerigindeki ana madde olan Yulaf son zamanlarda bol bol tüketmemiz gereken bir tahıl olarak karsımıza cıkıyor. Sabah kahvaltılarda süt ile, ara ögün ve aksam yemeklerinde ekmeklerde, hatta yogurdumuzun icine bile ekleyip yiyebilecegimiz saglıklı bir besin. Toplum tercihini bu yönlere kaydıran Saglıkcılar ve tabii ki Devletimiz. Obeziteye karsı alınması gereken tedbirlerin basında ekmek tercihimiz ve tüketim miktarımız büyük rol oynuyor. Bu sekilde de geleneksel mutfagımız tamamen degisiyor gibi geliyor bana. Bence;böyle bir saglıklı beslenme zihniyeti yaratmak istiyorsak toplumda, önce yararlı olan besinlerin fiyatını iyi ayarlamak gerekli diye düsünüyorum. Cünkü;tüketin denilen Tam Tahıllı ekmekler ancak orta ve üst gelir grubuna göre. Fiyatlar klasik (yöremin ekmegine) göre kat be kat pahalı. Yani her gelir grubunda ve kalabalık nüfuslu ailelerde bunu almak epey cep yakıcı. Gün icinde toplam kisi bası 3-4 dilim ekmek yenen bir ailede elbette bir sekilde alınabilir (nelere ara harcamıyoruz ki-saglıgımız önemli zihniyeti varsa), ama kisi sayısı fazla ve zaten yedigi belli olan (doymak icin ekmek agırlıklı beslenen) ailelerde nasıl yetisilir bu ekmegi almaya! Yani isler bu kadar karısıkken; kac kisi granola ile ilgilenir o ayrı mevzu. Ben burada marketlerden alacagımız 1 paket yulaf ile evde kendi mutfagımızda yer alan kuru meyve ve yemislerle kendi granolamızı yapalım, icinde ne oldugunu bilmedigimiz, katkılı ve fazla meblalı ürünleri mutfagımıza sokmayalım diye kendi tarifimi paylasıyorum. Tabii ki tercih sizin; elbette hazır alanlarda olacak, evinde yapanlarda. Hersey öyle degil mi ki! Kolay gelsin..

Peki simdi gelelim Granola icindeki besinlerin faydalarına ve nicin Granola tüketmeliyiz'e:

Yulafın faydası ne dersek;  Protein ve karbonhidrat barındıran Yulaf, lif, omega 3, omega 6, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum ve cinko icerir. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri acısından zengin bir tahıldır. Sindirim sistemi icin önemli bir lif ve vücudumuzu hastalıklara karsı güclendiren bir antioksidan olan Yulaf ayrıca tok tutup, bagırsak sistemini düzene sokar. 

Icerisinde bulunan kuru meyveler (kayısı, incir, üzüm ve yabanmersini); Vitamin, potasyum, magnezyum ve lif acısından kıymetli aynı zamanda metabolizma hızlandırıcı.

Icerisinde bulunan kuru yemis (ceviz): Kalsiyum, fosfor ve omega 3 kaynagı. Hafıza kuvvetlendirici. 

Baharat olarak kullandıgım Tarcın; Kolestrole, kan sekerini düzenlemeye ve zayıflamaya yardımcı. Ayrıca kendine has güzel kokusu ile gayet cazip.

Ve tatlandırıcı olarak kullandıgım Pekmez: Özellikle kansızlığa iyi gelen pekmez, istah acıcı, besleyici, bagırsak ve böbrek kuvvetlendirici.

Malzemeler:
1/2 paket Yulaf (Eti kullandım)
1 su bardagı kuru meyve karısımı (küp küp dogranmıs)
1 cay bardagı ceviz ici (ufak parcalanmıs)
1 yemek kasıgı pekmez
1 tutam tarcın
1 cimdik tereyag
Hazırlanısı:
Tüm malzemeleri harmanlayıp yaglı kagıt serili tepsiye bastırarak seriyoruz. 150 derecede hafif kızarıp kokusu cıkana kadar tutuyoruz. Soguduktan sonra kavanoz icerisinde buzdolapta muhafaza ediyoruz. Kahvaltıda kase icinde süt ile karıstırıp yiyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...