Translate

10 Şubat 2015 Salı

SOSLU FIRIN MAKARNA & KIRMIZI LAHANA TURŞUSU

Fırın makarna hem doyurucu hem de pratik olması açısından bizim gibi çalışan bayanlar için kurtarıcı bir yemek. Maşallah çok da bereketli! Tek başına yeterli bir çeşit olmasından dolayı yanına bol salata ile akşam menüsü hazır bile..
Malzemeler:
1/2 paket Makarna
Haşlamak için Su ve Tuz
Makarna Sosu İçin:
1/2 Kuru Soğan
2 kaşık Zeytinyağ
1 kaşık Un
1 kaşık Salça
1/2 kaşık Biber Salçası
1 tutam Maydonoz
Tuz, Karabiber, Kırmızıbiber, Kimyon, Kekik

Beşamel Sos İçin:
2 kaşık Sıvıyağ
1 kaşık Tereyağ
3 kaşık Un
3 bardak Süt
Tuz ve Karabiber
Ayrıca; 1 su bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
Hazırlanışı: Öncelikle makarnamızı haşlıyoruz. O haşlanırken biz ayrı bir tencerede makarna sosu için küp doğranmış soğanı zeytinyağında soteliyoruz. İyice yumuşadıktan sonra ununu ekleyip biraz kavuruyoruz. Unun kokusu çıkınca salçaları, maydonozu ve baharatları damak tadımıza göre ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Makarnanın haşlama suyundan 2 bardak sosumuza ekleyip, kısık ateşte tatların birbirine geçmesini sağlıyoruz. (2-3 dakika) Başka bir tencere içinde beşamel sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için yağları ve unu unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Sütünü ilave edip tel çırpıcı ile pürüzsüz bir hal alana ve yoğunlaşana kadar çırpıyoruz. Tuz ve karabiberini ekleyip altını kapatıyoruz. Makarnamızı süzüp sosu ile iyice harmanlıyoruz. Ardından beşamel sosunu ilave edip onunla da güzelce karıştırıyoruz. Borcama makarnamızın yarısını alıp üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını koyuyoruz, ardından kalan makarnayı da ilave ederek üzerine tüm kaşar peyniri rendesini koyup 220 derece ısılı fırında kaşarları eriyip kızarıncaya kadar pişiriyoruz..

Ev Yapımı Kırmızı Lahana Turşusu: Pratik ve leziz olan bu turşu kışın bol bol tüketilmeli. Koyu renkli sebze ve meyveler kışın çok önemli bunu hepimiz biliyoruz. Böyle bir nimet varken yararlanmamak olmaz.. Kırmızı lahanayı her gün kim yıkayıp - doğrayıp hazırlayacak diye üşenenler için :) çok pratik hali işte karşınızda! Lahanayı ince ince kıyıp derin ve büyükçe bir kap içinde bol tuz ile rengi çıkıp biraz yumuşayana kadar ovalayın (çiğ köfte yoğurur gibi eze eze) Bol su ile yıkayıp üzerini örtecek kadar bol sirkeye az su orantısı ve yeterince tuz ile harmanlayıp kavanozda ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edin. Ertesi güne turşu lezzetinde hazır oluyor ve uzunca bir süre dayanıyor. Ben bu şekilde hazırlayıp, kışın salatalarımda kullanıyorum. Her akşam salata malzemelerimi hazırlayınca üzerine ekliyorum.   Afiyetler olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...