Translate

30 Ekim 2012 Salı

KIYMALI YUFKA BÖREGI

Simdi esim gibi diyeceksiniz ki; yufka böreginin de tarifimi olur diye! Ama olur, hem ilk defa deneyecekler icin, hem de cıtır cıtır börek yapamayanlar icin yufka böregininde tarifi verilir..
Börek, hep doyurucu ve lezzetli bir hamurisi olarak aklımda yer etmistir benim. Tabii el acması börek varken, yufka böreginin adı bile anılmaz ama bazen insan sipsak börek yapmak istiyor. Yufkadan börek yaparken de dikkat edilmesi gereken hususlar var
Lezzetli bir yufka böregi icin; (Önem Sırasına Göre Yazıyorum)
*ince ve güzel bir yufka sart!
*yufkaların güzelce soslanması sart!
*ic harcının lezzetli olması sart!
Yufka böreginin makbul olanı hamur degil, cıtır cıtır olanıdır. Iste bu börek aynen öyle, agızda dagılıyor, hem kolay, hem de cok lezzetli.

Malzemeler:
1 Kg Yufka
Ic Harcı:
250 gr. Kıyma
Kuru Sogan (1 adet)
Patates (1 adet)
Maydonoz (1/2 demet)
Sıvıyag (1/2 cay bardagı)
Salca (1 yemek kasıgı)
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı biber
Sos Icın:
Su (2 su bardagı)
Sıvıyag (1 ajda cay bardagı)

Ilk önce kıymalı harcımızı hazırlayarak böregin yapımına baslıyoruz. Oncelikle kıymamızı teflon tencere icerisine alarak iyice ezerek tane tane olup, suyunu salıp cekene kadar pisiriyoruz. Ardından yag ve soganını ekleyerek biraz kavuruyoruz. Soganlar hafif sarardıktan sonra salcasını ekleyip biraz cevirip, rendelenmis patates ekliyoruz. Patateslerin pismesine yakın maydonoz ve baharatlarını katarak güzelce kavuruyoruz. Ic harcımız hazır oldugunda yufkalarımızı soslayacagımız harcımızı hazırlıyoruz. Bunun icinde sıvıyag ve suyumuzu bir kap icerisinde karıstırıyoruz. Yufkalardan bir tanesini alarak tezgaha seriyoruz. Bu harc ile ıslatarak dört kösesini birbirine dogru (zarf gibi) tepsimizin ebadına göre katlıyoruz. (bu börek icin dikdörtgen tepsi lazım, dikdörtgen tepsimizin kısa tarafı uzunlugunda yufkamız katlanmalı, 6 yufka yeterli geliyor) Ic harcımızı bir kösesine uzunlamasına koyarak, yufkamızı rulo seklinde sarıp, yaglanmıs tepsimize diziyoruz. Tüm yufkalarımıza aynı islemi uygulayarak, kalan sosu böreklerimizin üzerine gezdiriyoruz. (sosunuz az kalırsa su ve yag ilave edebilirsiniz) 200 derece fırında 35-40 dakika pisiriyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...