Zeytinyaglı sarmayı etlisine tercih ederim. Kimileri icin cok zahmetli, yapması saatler alan, zor bir tarifdir Sarma. Ugrasmaya degmez hazırı mevcut, canımız cok cekerse alırız diyenler var. Benim icinse lezzetli, keyifli ve güzel bir ugras. Ayda ya da 2 ayda bir muhakkak özleyerek yaparım. Harcı bembeyaz olmamalı, baharatı, tarcını ve sekeri kararında olmalı, üzümü ve fıstıgı da illaki olmalı benim icin. Ne cok sıkı ne de cok gevsek sarılmamalı. Yerken harcının hafif ıslak olması, pirincinin diri ama ne sert ne de hamur gibi yumusak olmaması, dıs yapragının ise güzel, damarsız olması basarılı bir sarmadır. Iste canım cekti hic üsenmeden kalktım yaptım.
Malzemeler:
- Salamura Yaprak (1/2 kg)
- Kuru Sogan (4 adet orta boy)
- Pirinc (2 su bardagı)
- Zeytinyag (1 cay bardagı)
- Dolmalık Fıstık (1 ufak paket)
- Kus Üzümü (1 ufak paket)
- Salca (1 tatlı kasıgı)
- Domates Rendesi (1 adet)
- Tuz (1 tatlı kasıgı)
- Karabiber (1 tatlı kasıgı)
- Yenibahar (1/2 tatlı kasıgı)
- Tarcın (1 tatlı kasıgı)
- Kuru Nane 1,5 yemek kasıgı)
- Kesme Seker (2 adet)
- Su (1-1,5 cay bardagı)
Tenceremiz icerisine ben dik konumda diziyorum, bu sekilde hepsi esit oranda pisiyor ve sekilleri bozulmuyor. Diger sekilde yani, tencere dibinden baslayarak kat kat dizildiginde bence altta kalanlar daha yumusak pisip (hamur gibi oluyor). Tüm yapraklar sarıldıktan sonra tenceremizi ocagımıza alıyoruz. Üstünü örtmeye yakın su ekliyor, kaynayana kadar yüksek ateste kaynadıktan sonra kısık ateste 30-35 dakika yapraklar yumusayana kadar pisiriyoruz. Tencerenin kapagı kapalı olarak (yaprakları kurutmamak ve renklerini karartmamak adına) sogutup, sonrası malum Afiyetle Yiyoruz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder