Malzemem göz kararı (bu tabire gıcık olur ama Güllacta damak tadıma göre hep bunu uygularım, asla bir ölcüm yoktur yani)
Malzemeler:
6 yaprak güllac
1.5 kg süt
Seker (yaklasık 3 bardak=600 ml)
1 paket vanilin
1/2 portakal
1/2 nar
1 su bardagı ceviz ici
Hazırlanısı: Sütü tencere icerisine alıp, sekerini ilave edip, sekeri eriyip kaynama noktasına gelip iyice ısınana kadar bekliyoruz, altını kapatınca vanilini ekleyip karıstırıyoruz. Bu arada güllac yapraklarını iri boyutlarda kırıp 1 yapragı kabımıza seriyoruz (standart kapaklı dikdörtgen borcama tam ölçü bu) üzerine sütümüzden göz kararı tüm yapraklara yetecek oranda döküyoruz (ıslanıpta biraz yumusayacak). 3 kat yapragı bu sekilde hazırladıktan sonra, ufak parcalar halinde dogradıgımız portakallarımızı diziyor ve narımızın yarısınıda döküyoruz. Geriye kalan 3 yaprak güllacıda aynı sekilde kat kat ıslatıp hazırlıyoruz ve üzerine nar tanelerimizi seriyoruz. Iyice soguyunca üzeini ya strec film ya da kalıbımızın kapagı varsa hava almayacak sekilde kapatıp buzdolabında 1 gece bekletiyoruz. Servis yapmadan önce ceviz ici ile süslüyoruz. (ceviz kararttıgı icin son ilave edilirse daha sık olur)
Afiyet bal seker olsun :)
(Ramazan ayında yuvarlak fırın tepsisi icine yaprakları kırmadan yaparım, ama porsiyonu ufaltmak isteyince borcam ya da baska kaplara kırarak yapıyorum)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder