Translate

20 Şubat 2013 Çarşamba

DOLMA

Türk Mutfagı deyince sanırım Dolma'dır ilk sıralamalarda akla gelen. Zeytinyaglı ve sıcak olarak servise sunulur. Benim gözümde Zeytinyaglı da makbul olan Yaprak ve Lahana Sarmadır. Ama etli olacaksa favorim Biber ve Kabak'tır.. Evlenmeden önce anne&baba evinde haftada bir muhakkak dolma yenirdi.  Ama klasik dolma degilde Siirt Dolmasi... Annemin yaptigi bu dolma daha farkli. Bol sumak tanesi ile ıslatılıp pisiriliyor. Yani dolma eksili oluyor. Ic harci kiyma yerine parca et ile hazirlaniyor. Fazla sürede pisirilmeyip, pistikten sonra suyu baska kaba aktarilip, dolmanin su icerisinde daha da yumusayıp, pirincinin dahada sismesi engelleniyor ve icinin kuru olması saglanıyor. Cünkü makbul olanı aynı pirinc pilavında oldugu gibi icinin tane tane dökülmesi. Ve kısın illaki taze sebzeler yerine kurulardan yapılır. Ama ben evimde nedendir bilinmez, klasik dolma yapmaya basladim. (sanirim annemlerde digerini yiyebiliyoruz diye) Yine baharatini ve salcasini bol kullaniyorum ama icine kiyma koyuyorum. Ayrica annem kac kere sana sumak vereyim dedi ama bir türlü alıpta onunla pisirmedim.
Dolma sanıldıgının aksine kolay bir yemek, hazırlanıp, pismesi toplam da max. 1 saat.. Eee daha nolsun :)  Evde malzeme varsa, bugün aksama ne yemek yapsam diye düsünüldügünde kalkıp hemen hazırlanıverilecek bir yemek. Denemek yeterli, beceremeyecek birsey yok...
Malzemeler:
1 Su Bardagı Pirinc
Kıyma (yaklasık 1/3 su bardagı)
1 Adet Kuru Sogan
2 Adet Domates
1 Adet Yesil Biber
Birkac dal Maydonoz
Birkac dal Dereotu
1.5 Yemek Kasıgı Salca
1/3 Cay Bardagı Sıvıyag
Yeterince Tuz, Karabiber, Kimyon, Kuru Nane
Hazırlanısı:
Öncelikle kabaklarımızı ve biberlerimizi de yıkayıp, oyup sebzelerimizin altlarına bıcak ile birkac delik acıyoruz (piserken suyu icine alması icin). Icimizi hazırlamak icinse, pirincimizi yıkıyor, kıyma, salca, yag ekliyor. Sogan, 1,5 adet domates, biber, dereotu ve maydonozumuzu ince ince dograyarak ilave ediyoruz. Tüm baharatlarımızı ekleyerek güzelce harmanlıyoruz. Hazırladıgımız harc biraz sulu olmalı. Sebzelerimizi doldurup, ayırmıs oldugumuz 1/2 domatesimizi sebzelerimize kapak olacak boyutta keserek üzerlerine kapatıyoruz. Dolmalarımızı tenceremize dizip, üzerini örtmeye yakın su ekliyoruz. 1 yemek kasıgı salcayı az sıvıyagda kavurup, dolmaların üzerine döküyoruz. Az tuz ekleyip, yüksek ateste kaynayana kadar, ardından kısık ateste 30-35 dk. pisiriyoruz. Zaten pisince evin icerisini güzel bir koku saracaktır. Yanında yogurtla güzel bir yemek iste hazır.. Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...