Translate

21 Haziran 2014 Cumartesi

SÜTLÜ NURİYE

Adı cok hos, tadı da.. Baklavanın süt serbetli versiyonu. Ama fıstık ya da ceviz yerine sadece fındıkla yapılır. Tatmayan muhakkak vardır bu tatlıyı, hatta adını ilk defa duyanda! Madem ögrendiniz su an o zaman denemeye deger tarifim.
Hazır baklava yufkasından yaptıgım bu tarif beni yapım asamasinda cok korkutsada (nasıl olacagına dair en ufak bir fikrim yoktu cünkü hayatımda hazır baklava yufkası kullanmadım ve bugüne kadar yemedim de ve paketin üzerinde yazan tariflere hayatta güvenmem ne hikmetse) Yine net yardımcım oldu sagolsun :) O kadar cok tarif baktım ki haddi hesabı yoktur. Ama hep kafamda bir soru isareti, fazla yaglı ve fazla serbetli.. Cünkü el acması baklava yapan ben ortalama bir fikir sahibiydim baklava konusunda. Ama Sütlü Nuriye baklava gibi degil daha bi serbetli olur güllaca yakın yani.. Ee o zaman is basa düstü deyip göz kararı ve 6.his kuvveti ole biseyler yaptım. Sonuc cok tatminkar ve bu hazır malzemeyi kullanmak isteyenlere duyrulur ki bu ölcülerim not alınması gereken karar..
Malzemeler:
20 adet baklava yufkası
100 gr tereyag
1 ufak kase fındık kırıgı (hafif diri olsun dise gelsin)
Serbeti Icin:
1 bardak su
2 bardak seker
1 + 3/4 bardak süt
Hazırlanısı:
Öncelikle yufkalarımız cok ince oldugundan hemencecik kuruyor bu yüzden üzerlerini nemli bez ile örterek muhafaza ediyoruz yapım asmasında. (Benim tepsim kare ufak borcam ebadında ve bu tepsiye 20 adet yufka bölünerek konuldugunda toplam 45 kat oldu) Tepsinin zeminini erimis tereyagı ile biraz yaglıyoruz. Yufkamızın 1 adedini tepsi ebadında kesip ilk katı koyup üzerine kalan parcasından ve yeni yufkadan kullanarak 2.katı ve 3.katı koyuyoruz ve 3.katın üzerini yaglıyoruz. Yagı fırca yardımıyla sürmek daha esit oranda ve az yag kullanmak adına iyi. Bu sekilde 15 kat çıkıp her 3.katta yaglama islemini yapıyoruz. Yani 3.kat, 6.kat, 9.kat ve 12.kat yaglanıyor 15.kata gelindiginde fındık icinin yarısı serpiliyor. Tekrar bu sekilde devam edilerek 30.katta fındıgın kalanı kullanılıyor. Ve yine aynı islem uygulanıp 45.kata gelindiginde tatlımız hazır oluyor. 45.kat yaglanmıyor. Biraz oda ortamında tutulup hafif kuruyan tatlımız kare seklinde kesilip (enden 5, boydan 5 kesip toplamda 25 parca kare tatlı elde ettim) Tereyagının kalanı ile tatlı yaglanıp 180 derece ısılı fırında iyice kızarana kadar pisiriliyor. Yaklasık 20-25 dakikada benimki pisti. Tatlımızı sogutuyoruz. Bu arada serbet icin tencere icine su ve seker alınıp seker eriyene kadar yüksek ateste karıstırarak pisiriyoruz. Seker eriyince karıstırmayı bırakıp iyice fokur fokur kaynayan serbetin altını biraz kısıp 20 dakika pisiriyoruz. Bu tam karar bi serbet kıvamı saglayacak. Altını kapatıp ilk sıcagı cıkınca 10 dakika sonra sütü ekleyip iyice birbirine karısması icin devamlı karıstırıyoruz. Ve parmagımızı serbete batırdıgımızda yanmayacak ılık noktaya geldiginde tatlımıza kasık kasık döküyoruz. Bir anda sakın dökmeyin bütün katlar birbirinden ayrılır. Oda ortamında üzerini örtmeden 1-2 saat bekletiyoruz ve ardından servis edene kadar üzerini örterek muhafaza ediyoruz. Iste pratik tatlımız hazır. Sütlü Nuriye keyfini evde yasamak mümkün. Bu servis benden size, Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...